TÅRNSVALENE   – en roman om livsvalg -      

  Pris kr. 198,-

       "En oppsiktsvekkende god debutroman. En historie så henrivende, så full av spenning, at boken vanskelig kan legges til side før den er utlest."

HALDEN ARBEIDERBLAD

                                                             En novemberdag i Halden i 1965, finner en 10 år gammel gutt en gammel dame død i sitt hjem. Moren, politiet, og presten kommer til, men det eneste de finner ut er at hun var katolikk, resten er et mysterium. Dette er begynnelsen på en historie om livsvalg og konvensjoner, der hovedpersonene kommer i avgjørende valgsituasjoner, som får store konsekvenser, både for dem selv og deres nærmeste.

Den gamle damen, Clara Josephine, møter vi som ung pike i Fredrikshald høsten 1912. Hun står foran et avgjørende valg: Skal hun følge sin forlovede som misjonær til Kina, eller skal hun bryte opp og satse på en karriere som operasangerinne? I løpet av romanen tar hun dette valget, og de dramatiske konsekvensene kommer frem i opprullingen av hennes liv.

 Sara er blant de første unge norske pionerer, som i september 1891 reiser ut til Kina for å frelse hedningene der. Hun er glødende og entusiastisk, til tross for år med slit og motgang. Vi følger henne gjennom nesten tyve år, fra hun ankommer Shanghai sammen med de andre, etablerer misjonsstasjon langt inne i det enorme landet, og gjennom de første vanskelige årene. De kjemper med språket, angripes av røvere og sliter med å få kristnet noen ganske få kinesere. Likevel er hennes tro stadig like sterk. Så opplever hun noe uventet, og også hun kommer i et alvorlig livsvalg. I Saras brev får vi et dokument på norsk Kinamisjons første historie,  alt autentisk, bortsett fra personene.

Gutten, er blitt en voksen mann, bor og arbeider i Brussel. Han tenker tilbake på hendelsen i bvarndommen, og hvilke kjebnesvangre følger den fikk. Han har ikke vært tilbake i Norge siden han reiste ut som ung, og livet hans har stagnert. Til sist har vi fortellerens egen datter, en moderne ung kvinne på 27 år, som fremdeles bor sammen med faren, men står på terskelen til å starte sitt eget uavhengige liv. Etter å ha tilbrakt sommerferien i Norge, kommer hun tilbake til Brussel og stiller faren en del spørsmål, samtidig som hun har skaffet seg sin egen hemmelighet. I dialog utover i boken, sammenfatter hun og faren de to andre historiene, som viser seg å være innvevd i deres egne skjebner, og dermed gir livet deres en ny retning.

Hvordan velger vi våre liv? Har vi en mulighet for styring? Hvilke konsekvenser kan en tilfeldig hendelse i ungdommen få for livets videre utvikling? Og hvordan har tiden påvirket oss? Før valgte man ut fra nødvendighet - kampen for tilværelsen. I vår moderne verden har vi nesten uendelig med valg, slik at ungdom har store problemer med å velge.

Kallet er et politisk ukorrekt ord i vår tid. Men de fleste av oss har behov for å føle at vi gjør noe viktig og riktig med livert vårt, både overfor oss selv og andre. Kunsten kan være et kall - en drift som overskygger alt annet. Misjonærlivet kan være et kall. Hvilke forsakelser er man villig til å gjøre for å følge det kallet man har fått? Kan det gå foran kjærligheten og medmenneskeligheten? Boken gir ingen lettvinte svar, men lar leseren reflektere.

Tårnsvalen er den trekkfuglen som flyr høyest på himmelen. Den kan holde seg i luften flere måneder i strekk, men havner den på bakken, så er den fortapt. Vingene er for lange til at den klarer å lette på egen hånd, den må ha hjelp. Hovedpersonene i romanen er "tårnsvaler". De har satset høyt, men strandet, og må ha hjelp til å komme seg videre i livet. Klarer de det?

Språket til fortelleren er holdt i moderne norsk. I de gamle sekvensene og i brevene er det brukt et konservativt riksmål. Alle historiske detaljer i romanen er gjengitt korrekt .

         Les utdrag                ISBN 978-82-997908-0-2            332 sider                  Billedserie Tårnsvalene